ESCOLA TECNOS CURS 2023-24

Extreure colors minerals de la propia natura.

Els alumnes de segon de primària de l’escola Tecnos de Terrassa

2n de primària

Colors terres i mapes geològics”
El nostre viatge ens transporta fins fa 42 milions d’anys quan aquest territori estava cobert per un mar càlid similar al Carib, que aquí quedava tancat formant un golf que s’obria en direcció a l’Atlàntic, cap a l’oest.

El cor de Catalunya és ple de formacions geològiques que ens remeten al seu passat més
remot. I és que fa més de 36 milions d’anys, el que és ara la comarca del Bages estava
submergida en un mar tropical similar al Carib, amb esculls de corall. La formació dels Pirineus va escanyar-lo fins que es va assecar completament i va desaparèixer. Formacions rocoses tan característiques com el massís de Montserrat i coves com les del Salnitre, a Collbató, i les del Toll, a Moià, són el testimoni d’aquest passat, com ho són també els dipòsits de sals que es coneixen i s’exploten des del neolític en indrets com Cardona.

Quan el mar es va començar a enretirar empès per l’aixecament dels Pirineus, ara fa més de
36 milions d’anys, es va produir una intensa evaporació que va provocar la precipitació de
guixos primer (entre Artés i Calders) i tot seguit, a la zona més profunda (Súria i Cardona) les sals, com la sal comú (halita) i la potassa (silvita). Finalment el mar desaparegué per sempre més essent reemplaçat per llacs i rius, identificables en el paisatge per les coloracions vermelloses de les seves roques.

Terres i colors dels mars Geològics
Amb els alumnes farem un recorregut cercant les terres i minerals propers als Forn de la calç.
Veurem i agafarem els vermells tan característic de la formació Artés i que són deguts a la
presència d’òxid de ferro, a mesura que ens anem apropant al centre de CACiS anirem veient més blancas calcàris de les roques carbonàtiques formades majoritàriament per carbonat de calci. Els tipus de calcàries que més abunden al Bages formen capes molt resistents a l’erosió i poden tenir un origen marí.

Durant la visita varen veure l’exposició “Estralls” de Joan Ferrer

També van fer un taller de fang amb Walla Capelobo, artista brasilenya vinguda de Berlin per fer una residència a CACiS durant un mes.

No Comments

Post A Comment