Estiu nòmada – 4a setmana

Setmana del gust, uns dies per degustar els colors i veure els sabors. El dilluns ens va ploure molt i vam estar tot el matí fents tallers . Vam veure els colors de algunes especies com la cúrcuma, el pebre i de l’hort vam treure color dels espinacs.

Si et menges els espinacs crus, tindràs una gran aportació de clorofil·la.

 

Primer dia

Color verd: afavoreix la digestió

La clorofil·la, el magnesi i l’àcid fòlic dels aliments verds delaten les seves propietats depuratives, que contribueixen a un millor funcionament del fetge i de la digestió en general, de manera que se solen recomanar en dietes depuratives o per combatre el colesterol.

Hem fet servir algunes espècies per tenir colors , com la cúrcuma i el pebre vermell. El principal component actiu de la cúrcuma és la curcumina, una substància de color groc present als rizomes de la planta i responsable de la seva activitat biològica. La cúrcuma també s’utilitza sovint com a colorant alimentari, i és present a tota mena de preparats alimentaris, com begudes, pastisseria, derivats làctics, caramels, galetes, begudes, gelats, iogurts, salses, etc., També és molt apreciada com a substitut del costós safrà. És utilitzada per tenyir (de color groc) teles: llana, cotó, sedes, paper i cuir fi. S’usa per a condiments: mostasses, adobs i en pols de curry. En cosmètica i farmàcia, per colorejar pomades. En especialitats medicinals com tintures i extractes, per a tractaments de trastorns hepatobiliars. En perfumeries i licors.

És el pebre vermell el fruit del pebrot, i segons la RAE “La pols que s’obté molent pebrots encarnats secs”. Això implica necessàriament que no serà possible trobar pebre vermell en els receptaris abans que Cristóbal Colón es donés el gran tomb a favor d’una ruta per portar –entre altres riquezas– les desitjades espècies. Tenint els turcs i els venecians el control del comerç amb orient, Portugal es va currar la ruta africana per sortejar els impediments i Colón va descobrir el Nou Món provant la ruta directa travessant el mar.

 

 

Color vermell: és antioxidant

El color vermell delata el poder antioxidant dels aliments, ja que aquesta tonalitat és present en els vegetals rics en licopens i antocianines, que, entre altres coses, protegeixen el cor, milloren la circulació, augmenten la libido, combaten els efectes dels radicals lliures i milloren la salut del tracte urinari.

Malgrat ser un matí gris hem estat plens de colors!!!!

Mentre uns feien color altres feien galetes!!!!! Irne i Ariadna a la cuina de CACiS van fer un taller amb farina sense gluten.

 

 

MENJAR: HUMMM… QUINA OLORETA!!

L’olor ens permet veure les coses sense veure-les. Sobretot si es tracta de menjar. L’olor i el gust són com amics que s’expliquen les coses. Comencem a olorar un aliment i de seguida se’ns obre la gana. Hi ha olors d’aliments que no oblidem mai i que relacionem amb la persona que els ha cuinat. Només elles saben cuinar aquella recepta d’aquella manera tan especial: els pastissos de la mare, la sopa de l’àvia, la paella del pare, les torrades de l’avi, les galetes de la tieta ..

 

Segon i tercer dia

 

Avuí hem anat per feina, amb canyes hem fet dos cosntruccions que ens han de servir per dormir la nit de l’acampada. A partir de la base d’un hexàgon construim amb triàngles un edifici tot fet amb canyes del riu.

Un clasic de l’estiu a CACiS és estampar una samarreta aquest any hem fet dos models amb fulles de figuera i de canya!!!

 

 

 

Quart dia

 

Avui ens ha vingut a veure i a fer un taller Mayna, ens proposa fer sals de menjar amb plantes aromàtiques.

Primer hem anat a l’hort a recollir pepinos per l’amanida.  Desprès a fer sal!!! Petits i grans han fet les seves particulars sals amb menta, salvia, orenga….. Bé el taller feia una olor genial!!!

Els més petits han preparat el pastis  del sopar.

 

 

No Comments

Post A Comment